High available opslag in twee datacenters bij Innovam

About This Project

Opleidingsinstituut Innovam beschikt over een grote hoeveelheid bedrijfskritische en gevoelige data, onder meer over de opleidingen, de cursisten en hun resultaten. Om dat allemaal veilig op te slaan en snel te kunnen benaderen is onlangs de opslag vernieuwd. SLTN Inter Access verzorgde een oplossing bestaande uit twee tier 0 datacenters. “Zo is de high availability geregeld, fault tolerant, tegen de juiste I/O.”

 

Innovam houdt zich bezig met een breed scala aan opleidingen op het gebied van mobiliteit. Ooit voortgekomen uit de BOVAG, is de mobiliteitsbranche zelf eigenaar van dit instituut. De opleidingen worden door heel Nederland gegeven, en voor een deel zelfs internationaal. Op die manier zijn ze in staat mee te doen met grote aanbestedingen van grote automerken, en kan Innovam ook kennis delen met andere landen. Zo is Innovam bijvoorbeeld actief in Indonesië en Afrika. Het hoofdkantoor staat in Nieuwegein.

IT wordt steeds belangrijker voor de opleidingen, zowel bij de praktische als de theoretische trainingen. Naarmate IT verder doordringt in voertuigen worden ook de opleidingen daarop aangepast. “Er vindt op dit moment een ingrijpende verandering plaats in de autobranche, en er staat nog veel meer te gebeuren. Als IT-afdeling zitten we daar midden in”, zegt Maarten van den Berg, Teamleider Technisch Support bij Innovam.

Primaire proces

Ook Innovam als organisatie kan niet meer functioneren zonder technologie. “Vroeger hadden we een ERP-systeem en email, en als de PC’s er uit lagen konden de medewerkers toch verder werken. Nu is het primaire proces vervat in diverse webapplicaties die met elkaar verbonden zijn. Ook op het gebied van doceren komen nieuwe manieren op, bijvoorbeeld Virtual Reality bij werkplaatsopleidingen. Dat is dus een dynamische omgeving om te werken.”

We werken al met SLTN Inter Access vanaf het moment dat we VDI zijn gaan inzetten, in 2009. Zij waren een van de weinigen die ons daarin konden helpen. Sinds die tijd zijn we met hen blijven werken.” Ook bij een recent project op het gebied van storage heeft Innovam weer een beroep gedaan op SLTN Inter Access.

Beschikbaarheid

“We doen alles op onze opslag. Het is voor ons een primaire productie-applicatie, maar de oude opslag die we hadden leverde gezien de toepassingen waar we het voor gebruikten niet de gewenste I/O op. Componenten die we uit onze VDI-omgeving over hadden gebruikten we om dat te verbeteren. Dat was echter een geïmproviseerde oplossing waarmee niet de beschikbaarheid van deze primaire toepassing geregeld was.”

Op het moment dat de gebruikte servers ook vol begonnen te raken werd de high available storage nog eens goed onder de loep genomen. SLTN Inter Access kwam vervolgens met een oplossing die goed paste bij de bestaande omgeving, waarmee de beschikbaarheid was gegarandeerd. Deze oplossing bestaat uit twee aparte, maar wel on premise, datacenters in eigen beheer. Daar draaien twee met glasvezel verbonden Dell Compellent-systemen met Live Volume die bij uitval van nodes direct de load van de ander over kunnen nemen. “Zo is de high availability geregeld, fault tolerant, tegen de juiste I/O. Dat laatste was het spannendste, want die tier 0 was voor ons cruciaal. Zeker bij een tier 0-omgeving is de prestatie belangrijk, dat moet minimaal hetzelfde zijn als tijdens de 0-meting. Verschillen moeten in de praktijk worden gemeten.”

Eigen beheer

Innovam heeft bewust gekozen voor datacenters in eigen beheer. “Deels is dat historisch zo gelopen, en deels is het praktisch. Cloud is soms een goed oplossing, maar bij spinning VM’s is dat een dure oplossing. We hebben het onderzocht, maar bij de oplossing die wij nodig hadden konden we eigen datacenters beter uitleggen aan de CFO, vanwege de TCO over 5 jaar en de gewenste prestatie van de applicatie die in eigen datacenters een lagere latency heeft.”

De oplossing die SLTN Inter Access heeft neergezet sluit goed aan bij de initiële wensen van Innovam. “We hebben het getest, onder meer op die I/O, en het systeem is met vlag en wimpel geslaagd. De omgeving stond er relatief snel: een dag pilot, een week implementatie en een week testen. SLTN Inter Access heeft ons daarbij goed geholpen, ook in de communicatie met de leverancier van de systemen. Dat is een leuk traject geweest.”

Date
Category
Managed Services, Uw Ideale Datacenter, Uw Ideale Werkplek