About This Project

Docenten, leerlingen en medewerkers van Onderwijsgroep Tilburg kunnen overal en altijd bij voor hen relevante data. “OGT is volledig open, maar wel veilig”, zegt hoofd operationele services Hans Hermans daarover. Hieraan ligt al jaren een duidelijke visie op de ondersteunende rol van ICT ten grondslag, die samen met SLTN Inter Access (SLTN) als partner praktisch wordt ingevuld.

 

Onderwijsgroep Tilburg (OGT) is een stichting die verschillende vormen van onderwijs aanbiedt. Zowel MBO als VO.  Bij deze instelling volgen 12.000 studenten onderwijs in deeltijd en voltijd. OGT heeft daarvoor ongeveer 1.300 medewerkers in dienst, onder wie 250 in ondersteunende diensten als ICT en administratie. De rest werkt in het primaire proces, het onderwijs. De jaaromzet van de organisatie is 100 miljoen euro.

 

“De rol van ICT wordt steeds belangrijker”, zegt Hans Hermans, Hoofd operationele services waar de diensten ICT, facilitair en huisvesting onder vallen. “Het is essentieel dat zowel de deelnemers als de medewerkers de juiste digitale vaardigheden hebben. Dit betekent dat de basis op orde moet zijn. De ICT is daarom in 2013 al volledig gemoderniseerd, waar destijds SLTN  al een belangrijke rol in heeft gespeeld. Toen al was de visie dat de infrastructuur ervoor moest zorgen dat iedereen overal en altijd, met ieder device, toegang tot het systeem zou moeten hebben.”

 

Flexibiliteit

Die visie is vijf jaar geleden al gerealiseerd, onder meer in het datacenter Brabant waar SLTN de technologie regelt met vcloud capaciteit, storage, back up as a service en het VDI-platform. “Het belangrijkste voor ons is dat we een goed netwerk hebben, en volledig kunnen werken met de Office 365-cloud. Ondertussen doen we ook steeds meer met Sharepoint en Teams.”

Deze ontwikkeling heeft alles te maken met de veranderende manier van werken, ook in het onderwijs. “Vroeger werkten mensen alleen binnen deze muren, maar nu gebeurt er ook steeds meer buiten dit gebouw. Bijvoorbeeld met docenten die thuis lessen voorbereiden. Daarom zijn we volledig open, maar wel veilig. IT zorgt voor flexibiliteit. En daar willen we nog verder in gaan, bijvoorbeeld met location based services. IT is voor ons geen doel, maar een hulpmiddel dat ontzettend veel biedt. Onze taak is om ervoor te zorgen dat het stabiel is, eenvoudig in gebruik, en toegankelijk.”

 

Oplossingen

OGT werkt dus al jaren samen met SLTN aan deze visie. Dat is begonnen met de modernisering in 2013. “We zijn een overheidsorganisatie en hebben daardoor de plicht om aan te besteden. Destijds hebben we beschreven wat we wilden. We hadden wel een eigen datacenter, maar dat is niet onze kerncompetentie.”

“Daarnaast was de beveiliging niet optimaal geregeld. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partner om dat in te vullen, op basis van een best value-procurement. Hiermee nodigen we marktpartijen uit om oplossingen te vinden voor onze problemen voor onze problemen.”

Hij benadrukt daarbij dat OGT op zoek was naar een partner. “Wanneer er iets aan de hand is wil ik iemand kunnen bellen om het probleem direct op te lossen, en niet iemand die eerst de SLA erbij pakt om te kijken of dat wel past. Daar hebben we in de interviews ook kritisch op doorgevraagd, en uiteindelijk is het SLTN geworden.”

 

Samenwerking

De samenwerking tussen OGT en SLTN is de afgelopen jaren volgens Hermans prima verlopen. “Uiteraard is er in al die tijd wel eens een hobbel geweest maar dat is altijd gelijk verholpen. Ik heb nooit in de loop van onze samenwerking het gevoel gehad dat we in de steek gelaten zijn. En als wij een keer een steekje laten vallen spreken ze ons er ook op aan. Dan werk je samen als partners.”

De door SLTN aangelegde infrastructuur draait in Datacenter Waalwijk. Dankzij een dark fiber-verbinding tussen de verschillende locaties van OGT en het datacenter draaien de toepassingen altijd razendsnel. “Het is een Tier 3-datacenter, waar alles prima geregeld is. Het enige nadeel is dat het onze enige locatie is, dus we zijn nu in gesprek met SLTN over hun disaster-recovery dienst, om de infrastructuur dubbel uit te voeren.”

 

Grafisch

Het meest recente project is het vervangen van de VDI-omgeving en de overgang naar Windows 10 vanaf Windows 8.1. Hiervoor moesten we ook VMWare upgraden.  De VDI-omgeving is vervangen mede omdat we een volgende stap wilden maken in het virtualiseren van de desktops. We hebben hier namelijk opleidingen die gebruik maken van zware grafische applicaties, onder meer voor 3D-tekenen. Dat bleek in te passen in VDI met Nvidia grafische kaarten.”

“Dat is kostbaar, maar geeft ons tegelijkertijd enorm veel flexibiliteit. Voorheen hadden we vaste klaslokalen met per pc één zware toepassing. Nu kun je overal in de VDI-omgeving t.b.v. grafische toepassingen inloggen, en heb je vervolgens toegang tot iedere applicatie. Dat kan zelfs bij deelnemers die thuis willen inloggen.”

 

Partner

“SLTN heeft die rol van partner absoluut goed ingevuld. Daarom hebben we al verschillende referentiebezoeken ontvangen om te laten zien wat we doen. Wat ik van een partner verwacht is dat hij vooruitkijkt, en problemen oplost. Het gaat me niet om een SLA met een boeteregeling, dat werkt niet, ik wil geholpen worden’ aldus Hans Hermans.

Date
Category
Uw Ideale Datacenter, Uw Ideale Werkplek