SCOM-dashboard voor Gemeente Haarlem

About This Project

Het dagelijks beheer van systemen om ze draaiende te houden is een belangrijk onderdeel van de taak van de IT in organisaties. Dat gebeurt in veel gevallen echter reactief, dus als er al een incident heeft plaatsgevonden. De ideale situatie is om zoveel inzicht te hebben in de systemen dat problemen ontdekt worden voordat ze daadwerkelijk optreden. SCOM (Systems Center Operations Manager) is zo een belangrijk en primair hulpmiddel waarmee de IT beheerder pro-actief kan optreden. De gemeente Haarlem heeft daarom samen met SLTN Inter Access een SCOM-dashboard ontwikkeld dat volledig inzicht geeft in het systeem.

De gemeente Haarlem is met 158.000 inwoners een van de grotere gemeenten in Nederland. Vorig jaar werd Haarlem vanwege de digitale dienstverlening aan deze burgers nog uitgeroepen tot de meest digitale stad van Nederland. Een breed scala aan diensten kan via internet en apps geregeld worden, en ook in het verstrekken van informatie loopt Haarlem voorop.

Daan Duits netwerkbeheerder bij de gemeente Haarlem: “Mensen krijgen steeds meer een 24/7 mentaliteit. Zij verwachten dan ook dat onze computersystemen 24/7 paraat staan. Ook de medewerkers stellen steeds meer eisen aan de IT. Zij willen onder meer plaats- en device-onafhankelijk werken. De ene medewerker wil werken op een tablet, de ander op een pc, de ander op een Mac.”

Beschikbaarheid cruciaal

Continuïteit van de achterliggende systemen voor zowel burgers en bedrijven als medewerkers is cruciaal. Daarom heeft de gemeente Haarlem besloten om SCOM (Systems Center Operations Manager) te implementeren waarmee Haarlem de hele IT-omgeving kan monitoren. SCOM is een tool met vele mogelijkheden en  kan erg complex zijn om in te richten, en dat kun je zo breed inzetten, dat het fijn is wanneer een consultant je daar mee kan helpen. Zo heeft SLTN Inter Access een dashboard geleverd waarmee de gemeente Haarlem precies kan zien wat de status is van het systeem.

“Met dat dashboard zijn we volledig in control, en het maakt ons veel pro-actiever”, zegt Duits. “Je kunt precies zien hoe het systeem werkt. Soms draait het op een bepaald moment weliswaar goed, maar dreigt bijvoorbeeld op termijn door het vollopen van een schijf een probleem te ontstaan. Dat kun je met het SCOM-dashboard in een vroeg stadium onderkennen, om pro-actief te sturen. Voordat een eindgebruiker er last van heeft hebben we het probleem al opgelost.”

Flexibeler

Volgens Duits is het belangrijk voor een succesvolle SCOM-implementatie om klein te beginnen en het geleidelijk uit te bouwen, op een agile manier. “Doe niet te veel in een keer. En kies een partner die de benodigde expertise heeft. Je kunt alles wel zelf uitzoeken, maar het is prettig als er iemand meehelpt die er al veel ervaring mee heeft.  We zijn nog wel aan het finetunen, maar dat hoort bij zo’n omgeving als je er mee aan de slag gaat. Omdat het een monitorsysteem is dat voor beheer gebruikt wordt hebben de gebruikers er niets van gemerkt.”

Hij is tevreden over de samenwerking met SLTN Inter Access: “Je bent zo veel flexibeler met de inhuur van ondersteuning. Als IT-er ben je erg geneigd om alles zelf te doen. Maar soms is het toch echt handig om een tweede paar ogen mee te laten kijken. Zo’n klankbord is prettig, omdat die consultant bij veel verschillende klanten zit en veel verschillende omgevingen ziet.”

Succesvol project

“Er staat nu een mooie omgeving, die we hebben neergezet in een project dat goed is verlopen in prima samenwerking. Met het SCOM-dashboard beschikken we nu over een systeem waarmee we onze systemen voortdurend pro-actief in de gaten kunnen houden. Dat project is een succes geworden, en we willen graag de consultants van SLTN Inter Access inschakelen als dat in de toekomst nodig is.”

Date
Category
IT-Services, Overheid, Uw Ideale Werkplek