About This Project

SLTN Inter Access integreert voor Atalmedial twee infrastructuren tot één IT-landschap

Een moderne IT-infrastructuur en uitstekende beschikbaarheid zijn cruciaal voor Atalmedial. Alleen zo kan het medisch diagnostisch centrum ervoor zorgen dat de 800 – deels flexibele – medewerkers hun dagelijkse werk goed kunnen uitvoeren. Zeker na de fusie tussen Stichting ATAL-mdc en Stichting Medische diagnostiek Medial, was het tijd om de IT opnieuw te organiseren. Jeroen van Waveren, teammanager Automatisering bij Atalmedial, vertelt hoe de organisatie samen met SLTN Inter Access een nieuwe oplossing heeft neergezet, waarbij de organisatie twee IT-infrastructuren opnieuw georganiseerd heeft in één datacenter in Amsterdam.

 

Stichting Atalmedial is een diagnostisch centrum dat actief is in de regio Amsterdam, Kennemerland en Leiden e.o. De organisatie heeft verschillende pijlers. Jeroen van Waveren: “Aan de ene kant zijn wij een klinisch chemisch laboratorium met vijf vestigingen. Ook hebben wij een afdeling Trombosezorg, waar patiënten worden aangemeld die bijvoorbeeld een aandoening hebben waarbij de kans op het ontwikkelen van trombose verhoogd is, de medewerkers houden bij wat hun stollingswaarden zijn en geven ook adviezen over medicijnen die ze moeten innemen.”

“Daarnaast hebben wij een Afnamedienst die bloedafname doet op meer dan honderd afnamelocaties in onze regio’s en een aantal vaste locaties in ziekenhuizen waar we bloedafname doen. Bij patiënten met een medische noodzaak komen onze Afnamemedewerkers thuis langs voor bloedafname. Het vervoeren van al het materiaal wordt gedaan door de afdeling Transport en Logistiek.”

Bij Atalmedial werken ongeveer 800 tot 850 medewerkers, voor een deel flexibel. Deze medewerkers hebben in totaal zo’n 5.500 patiëntencontacten per dag. Een goede IT-infrastructuur is dus essentieel om ervoor te zorgen dat de medewerkers van Atalmedial hun dagelijkse werk goed kunnen uitvoeren.

 

Van twee infrastructuren in één organisatie
In 2012 zijn Stichting Medische Diagnostiek Medial en Stichting ATAL-mdc gefuseerd. Beide organisaties hadden een eigen infrastructuur en daarnaast ook eigen Windowsdomeinen. “We merkten in het integratietraject dat de infrastructuur die we eerder gebouwd hadden niet meer voldeed. Het was financieel niet meer aantrekkelijk om de hardware te onderhouden in de nieuwe situatie.”

Atalmedial ging daarom op zoek naar een partner die kon helpen een nieuwe infrastructuur te bouwen. “Na het bekijken van voorstellen van verschillende partijen in de markt en een aantal gesprekken die we hebben gevoerd, hebben wij ervoor gekozen om onze al langer bestaande samenwerking met SLTN Inter Access voort te zetten. Wij werken inmiddels al 15 jaar samen met hen, dus zij hebben erg veel kennis van onze organisatie opgedaan in de tijd dat ze ons adviseren en ICT-projecten uitvoeren. Dat is een groot voordeel.” SLTN Inter Access ging dus aan de slag met het bouwen van de nieuwe infrastructuur.

 

Extern datacenter
Atalmedial heeft daarbij op aanraden van SLTN Inter Access gekozen voor een ontwerp op basis van VersaStack, een gevalideerd ontwerp op basis van Cisco server- en netwerktechnologie in combinatie met IBM storagetechnologie. Een groot verschil met de

vorige infrastructuren is dat de hosting niet meer in een eigen datacenter wordt gedaan, maar in een extern datacenter in Amsterdam.

“Uiteindelijk levert die infrastructuur de capaciteit om al onze applicaties te draaien die wij op onze locaties nodig hebben. Belangrijk voor ons zijn bijvoorbeeld het Laboratorium Informatiesysteem, het Trombosezorg Informatiesysteem en het systeem voor onze buitendienst routeplanning (Prins Bloedafname). Dat zijn allemaal zorgspecifieke applicaties, die we niet graag buiten de netwerkgrenzen van onze organisatie neerzetten, want wij hebben natuurlijk te maken met allerlei regels rondom informatiebeveiliging en hebben dat graag in eigen beheer.”

De volledige gebruikersomgeving wordt ook in die infrastructuur gehost. “We werken met gevirtualiseerde desktops en gevirtualiseerde servers. Daar horen veel componenten bij, denk bijvoorbeeld aan beveiliging en connectiviteit. Ook daar hebben wij veel met Cisco samengewerkt en gekozen voor zowel firewalls, zoals intrusion prevention en detection.” Voor de disaster recovery heeft Atalmedial gekozen voor Datacenter Brabant in Waalwijk, waar een 1-op-1 kopie van de productieomgeving staat.

 

Eén werkomgeving
Van Waveren is blij dat de tijd dat de organisatie met twee infrastructuren moest werken, voorbij is. “Het was lastig om samen te werken, omdat er in verschillende omgevingen gewerkt werd.” Er is daarom veel tijd gestoken in het integreren van applicaties.

Nu de oplossing draait, hebben alle medewerkers dezelfde werkomgeving. Iedereen kan op elke werkplek binnen de organisatie zijn werk doen en dat ziet er ook op elke locatie en elke werkplek hetzelfde uit. “We hebben toegang tot al onze applicaties. Het maakt ook niet uit op welk device we aan het werk zijn. We kunnen veilig naadloos thuiswerken, door de inrichting van een Multi Factor Authenticatie Oplossing. We kunnen een werkplek binnen een van onze laboratoria pakken, of een werkplek hier op onze kantoorlocatie. Alles ziet er hetzelfde uit; alle applicaties zijn toegankelijk en het is makkelijk werken voor iedereen.”

De nieuwe infrastructuur maakt ook innovatie in de processen mogelijk. Atalmedial is in 2016 begonnen met een proef om medewerkers te voorzien van mobiele analyseapparatuur. Hiermee kunnen zij bij de patiënt thuis bloed afnemen en de uitslag via hun smartphone direct naar de doseerartsen doorsturen. Die kunnen weer real time de gewenste dosering van antistollingsmedicijnen doorgeven.

 

Problemen oplossen
Van Waveren is tevreden over de samenwerking met SLTN. “Het is een prettige organisatie om mee samen te werken. Ze hebben een methode waarmee zij projecten uitvoeren die dicht tegen de Prince2-methodiek aan ligt. De manier van samenwerken, communiceren en de bereidheid om in het project problemen op te lossen en daar ook extra werk voor te leveren zonder daar altijd in discussie te hoeven, over wie, wat, gaat betalen, dat is een prettige werkwijze.”

Date
Category
Healthcare, Uw Ideale Werkplek