About This Project

“Een hoge beschikbaarheid is een randvoorwaarde voor ons bestaan”

Een goed ingerichte, betrouwbare, en beheersbare IT-omgeving is voor VARO van levens- belang. Deze 5 jaar jonge oliemaatschappij is door fusies en overnames binnen korte tijd uitgegroeid tot een grote speler in de markt. De overgenomen bedrijven hebben allemaal hun IT-infrastructuur op andere manieren ingericht, en dikwijls is er sprake van verouderde systemen. Om alle data veilig en toegankelijk op te slaan, ging Martijn Hendriks, Manager IT Duitsland en Zwitserland van VARO op zoek naar een flexibele, internationaal georiënteerde partner. VARO koos voor SLTN Inter Access en beschikt nu over een hoogwaardige twee datacenter-oplossing.

IT nodig voor beslissingen

VARO is actief in heel Europa en richt zich als oliemaatmaatschappij op de downstream oliemarkt: “De downstream oliemarkt betekent dat we zelf ruwe olie aankopen. Die verwerken we in onze eigen rafinaderijen in Zwitser- land en Duitsland”, legt Hendriks uit. “Daar wordt de olie verwerkt tot eindproducten, bijvoorbeeld autobrandstoffen zoals benzine en diesel. In zo’n 50 terminals, verspreid over verschillende landen, worden de producten opgeslagen, en veelal geblend met biobrandstoffen. Vervolgens komen onze klanten de brandstoffen op deze locaties ophalen of we brengen ze naar de eigen retail stations. Wij zijn tevens actief in de binnenvaart, waar we zeer sterk zijn in het leveren van producten voor de professionele binnenvaart, en ook voor cruiseschepen. Daarnaast zijn we ook nog actief in het leveren van heating oil in verschillende landen.”
Ondersteuning door IT is cruciaal voor VARO, om verschillende redenen. “We zijn actief in veel landen en we willen de supply chain natuurlijk zo optimaal mogelijk inrichten. Daarnaast is er veel samenwerking tussen de teams in de verschillende landen. Die samenwerking wordt gefaciliteerd door IT. Ten slotte is het voor ons ontzettend belangrijk om op ieder moment over data te kunnen beschikken. We hebben het IT-systeem nodig om de juiste beslissingen te kunnen nemen.”

Uitdaging
De uitdaging waar VARO mee zit op IT-gebied komt voor een groot deel voort uit de vele overnames en fusies die VARO doet. “In september 2015 heeft bijvoorbeeld een grote fusie met Argos plaatsgevonden. De hardware in het datacenter van Argos was verouderd. Er was sprake van een slechte performance en het draaiende houden van het systeem vergde intensief beheer.”

Het is vanwege de continuïteit voor VARO belangrijk om zo snel mogelijke de IT van nieuwe bedrijfsonderdelen in de eigen standaarden te integreren. “We zorgen dat de mensen dezelfde werkplek hebben, dezelfde manier van benaderen van bijvoorbeeld een le. Aan de andere kant moeten ook alle security tools hetzelfde zijn. En we willen natuurlijk zo snel mogelijk het applicatielanschap standaardiseren; dus dezelfde systemen voor ERP, trading & risk en op de terminals.”

Daarom ging VARO op zoek naar een schaalbare oplossing die zeer hoge beschikbaarheid zou opleveren voor de business. “We wilden een oplossing die het mogelijk maakt om alle verschillende datacenters te kunnen consolideren in twee main hubs, in Rotterdam en Zurich. We zochten een partner die internationaal georiënteerd en flexibel was en snel kon schakelen. Een organisatie die verstand heeft van de infrastructuur en security die bij IT komt kijken.” Het was daarbij belangrijk voor VARO dat de oplossing niet in de cloud was. “Wij kiezen bewust voor een niet-cloud strategie. We zochten daarom een partner die niet zou beginnen over het wer- ken in een cloud, maar begreep dat het voor een bedrijf als VARO belangrijk is om je eigen dataset te beheren. We wilden een partner die voor een snel groeiend bedrijf een schaaloplossing kon neerzetten en snel bestaande oplossingen zou kunnen integreren.”
VARO ging in gesprek met verschillende partijen in de markt. “We stelden onszelf de vraag: Wat past bij ons als omvang van ons bedrijf, bij onze snelheid van acteren, onze groeiambities? Uiteindelijk heeft Dell ons aangeraden met SLTN Inter Access in zee te gaan. Dat hebben we gedaan. De mensen van SLTN Inter Access hebben vervolgens samen met Dell een oplossing gevonden voor ons vraagstuk.”

Oplossing
Op dit moment werkt VARO met een oplossing op basis van een dubbel datacenter. “We huren ruimte binnen het KPN-datacenter in Rotterdam. Daar staat ons primaire datacenter gespiegeld in twee oplossingen. Eigenlijk is alle hardware gespiegeld, dubbel en verdeeld over twee oorpoints van KPN. Wanneer de ene kant, of een deel van de ene kant, uitvalt draaien we verder zonder dat een gebruiker iets merkt.” VARO wil ook nog graag een back-up op een andere plek, voor de veiligheid. “Samen met SLTN Inter Access onderzoeken we wat de beste locatie hiervoor zou zijn.”“Een hoge mate van beschikbaarheid is extreem belangrijk en eigenlijk een randvoorwaarde om überhaupt te kunnen bestaan. Als er tijdens de werkuren downtime is, heb je echt een gigantisch probleem. Stel dat er iets op de oliebeurs gebeurt en jij bent niet in staat om bij
te kopen of te verkopen, kan dat natuurlijk een enorme impact hebben.”

Betrouwbare partner
De samenwerking bevalt goed. “Wat ik heel erg krachtig vond aan met het project met SLTN Inter Access, en ook in de combinatie met Dell, is dat zij het project vanaf begin af aan, nog tijdens de RFP fase, heel serieus na- men. We zaten gelijk met alle specialisten om tafel. Ook durven ze aan te geven dat iets misschien geen slimme keuze is of dat er een goedkoper alternatief bestaat.”“Ze zijn dus niet alleen maar gericht op de verkoop, maar ze willen een goede oplossing neerzetten voor ons als klant, die zowel technisch als financieel aantrekkelijk is. Ze zijn absoluut een partner, waarbij ze ons helpen om het neer te zetten, te bouwen, te testen en te beheren. We konden stapsgewijs onze oude omgeving migreren en zij bleven continu adviseren.”SLTN Inter Access stond VARO bij in het hele proces. “Inmiddels is het live en draait het. Het geeft een prettig gevoel dat we de juiste keuze hebt gemaakt voor deze partner. We zijn een relatie voor de lange termijn aange- gaan waarin ze blijven bewijzen dat zij de partner zijn die we daadwerkelijk moesten kiezen.”
Date
Category
Managed Services, Uw Ideale Datacenter, Uw Ideale Werkplek